dijous, 17 de gener del 2013

La Martina i els sentits

Ara si! Per fi tenim el nostre objecte d'estudi!



Introducció, finalitat i objecte d'estudi
Hem realitzat com a  objecte d’aprenentatge un conte per infants de 1r de primària que es complementa amb un conjunt d’activitats JClic amb la finalitat de treballar els sentits. 
Tot i que el destinem a 1r de primària es pot adaptar de P-5 fins a 2n de primària, segons el grau de dificultat de les activitats interactives. 

Una història infantil pensem que és la millor manera de treballar els continguts que ens hem proposat explicar. Per a fer el conte, hem utilitzat el recurs web Batalugu , que permet crear contes on-line escollint els personatges, l’escenificació, el text i tots els elements que pot tenir un conte.

La Martina i els sentits:

" La Martina s'ha llevat d'allò més espantada! Resulta que ha tingut un malson... Ha somiat que perdia tots els sentits... Però poc a poc, pàgina pàgina, va descobrint que per sort té tots els sentits a punt, per tenir mil sensacions. Així gràcies als personatges i a les situacions amb les que es troba la nostra protagonista, anirem descobrint els cinc sentits, els aprendrem a valorar i sabrem més sobre el seu funcionament."

A Batalugu podeu visualitzar el conte on-line i a Scribd el podeu descarregar

Competències: 
  • Les competències que treballarem gràcies a aquest conte i a les activitats conjuntes són:
  •  Comunicatives: Comunicativa, lingüística i audiovisual.
  •  Metodològiques: Tractament de la informació i competència digital
  • Aprendre a aprendre: Ser i actuar de manera autònoma, pensar i comunicar, descobrir i tenir iniciativa, conviure i habilitar el món.
  •  Personals: Autonomia i iniciativa personal
  • Conviure i habilitar el món: Coneixement i interacció amb el món físic, social i ciutadania.

Continguts:
Amb aquest objecte d’aprenentatge pretenem que els infants coneguin els sentits. El conte l’eix principal del nostre projecte,  ens permetrà treballar la  comprensió lectora. De cada sentit en desenvolupem una activitat, en la que hi treballem vocabulari referent animals, plantes i aliments.

Activitats: 
Les activitats van relacionades amb cada un dels sentits, com el tacte, l’olfacte, el gust, la vista, i l’oida el quals presentarem a continuació:
  • A l’olfacte hem introduït diferents plantes aromàtiques les quals hauran de trobar a una sopa de lletres.
  • A la part visual hem fet un memori amb diverses imatges que els infants hauran d’emparellar mitjançant la memòria .
  • Una altre activitat relacionada amb el fet d’escoltar diferents sons d’animals i han d’associar amb la imatge d’aquest. 
  • El gust tracte de relacionar els diferents sabors com l’àcid, l’amarg , el salat i el dolç amb la imatge d’aliments corresponent.
  • En el tacte treballem dues percepcions tàctils ; la rugositat i la suavitat que han de distingir dels diferents animals.

Metodologia:
Abans de fer les activitats presentarem cada un dels sentits introduint així  els diferents aliments amb els seus sabor; els animals , els objectes i les plantes per a que coneguin la seva forma, tacte, etc.
Utilitzarem diferents metodologies i diverses maneres de realitzar les activitats com per exemple: Utilitzar la pissarra digital, de manera que els infants intervinguin conjuntament amb les indicacions dels educadors i educadores.
Una altre manera de treballar l’activitat serà que els infants de forma individual les facin a partir dels JClicks a una aula d’ordinadors.

Material: 
En la creació dels recursos hem utilitzat la versió JClic 0.2.1.0, el recurs web Batalugu i l’aplicació per Mac iAuthor. En el primer cal descarregar el llenguatge de programació Java i el software corresponent mentre el 2n es treballa directament online amb un registre formal previ. El 3r recurs s'ha de descarregar-se i instal·lar-lo al PC o mac. Per la realització de les activitats s’han utilitzat imatges lliure extretes d’Internet i dibuixos del mateix conte, propietat de batalugu.
A part de a Batulugu, podeu trobar el conte de "La Martina i els sentits" a la pagina web Scribd, on el podreu descarregar per utilitzar-lo sense necessitat d'internet.
Per realitzar les activitats mitjans diferents materials, segons les possibilitats que tinguem:
  •     Podem utilitzar la pissarra electrònica interactiva, per visualitzar el conte i realitzar l’activitat  JClic de manera conjunta amb tots els infants de l’aula.
  •     En el cas de no tenir aquest tipus de pissarra, podem utilitzar un projector per la visualització i explicació del conte i/o l’aula d’ordinadors (d’informàtica) per realitzar l’activitat de manera individual, per parelles...
  •      També podem donar la opció de que els nens i nenes llegeixin el conte a casa seva i després realitzar les activitats tots junts o viceversa.

Avaluació:
Per començar l’activitat farem una avaluació inicial per tal de conèixer el punt de partida dels nostres infants. Farem  una rotllana amb als infants en la que farem diferents preguntes del tema  per tal de que tots els nens i nens puguin dir la seva. D’aquesta manera pretenem introduir l’activitat.
Al llarg del procés farem una avaluació continuada , a partir d’una pauta d’observació en la que anirem anotant els aprenentatges que els infants van adquirint.
Per finalitzar realitzarem una avaluació final valorant-ho conjuntament amb els infants , fent-los raonar sobre els sentits que tenim, el que ens aporten i les dificultats que tenim quan ens en falta algun.

Per a realitzar aquesta presentació hem utilitzat el recurs web prezi, que et permet fer presentacions de manera més dinàmica que altres recursos. Aquí teniu la nostra presentació:

http://prezi.com/2dzw8cvfrecg/la-martina-i-els-sentits/?kw=view-2dzw8cvfrecg&rc=ref-28132155


Per últim, us deixem el nostre correu electrònic per si voleu el JClic que complementa el conte, ja que per penjar-lo a la web de JClic cal el permís de la pagina web i encara no ens han contestat:






Esperem que us hagi agradat el nostre objecte d'estudi i sobretot, que us sigui útil!


2 comentaris:

Unknown ha dit...

Em sembla una bona proposta! Et felicito! Segueix endavant! :)

Unknown ha dit...

Moltes gràcies Isaac! Això ens ànima, de ben segur que aniràs tenint notícies nostres!