divendres, 16 de novembre del 2012

Les TIC

Les "noves tecnologies" sempre han format part del nostre entorn. Moltes vegades quan anomenem tecnologia ens estem referint a una cosa propera al nostre espai temporal. Per exemple en el seu moment, una "nova tecnologia" va ser la pedra pels neandertals o el vaixell de vapor per a la producció industrial. Aquest desenvolupament tecnològic forma part del progrés social, però en el últims anys, aquest desenvolupament tecnològic s'ha vist molt accelerat respecte els anys anteriors.
Avui en dia, la recerca o obtenció d'informació s'adquireix en gran part a partir de "les noves tecnologies" (l'ordinador, telefon mòbil, xarxes socials...) i sense cap mena de prohibició decidim quina informació formarà part del nostre coneixement i quina no.
L'educació ha de tenir en compte les "noves tecnologies" de cada moment, ja que la tasca dels mestres és renovar-se per poder-se apropar als seus alumnes i així establir un feedback entre els alumnes i els mestres, educadors/es i/o professors/es.
I COM EXPLIQUEM AIXÒ A UN INFANT?
Els vostres avis i àvies, els mestres, els pares i mares... quan tenien la vostra edat no vivien envoltats de les mateixes tecnologies que nosaltres. Nosaltres hem vist com entraven els primers ordinadors a casa i poc ens pensàvem que avui tindríem petits aparells a la butxaca on accedir a Internet. Tot ha canviat tant ràpidament que a vegades costa que els adults s’adaptin als infants. Vosaltres els nens i nenes sou petits mestres i difusors de les tecnologies, molts avis i àvies s’atreveixen a engegar un ordinador gràcies als seus néts. Per això és tant important que els mestres aprenguin de vosaltres totes les novetats tecnològiques que apareixen dia rere dia i ho aprofitin per ensenyar d’una manera diferent!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Les TIC cada cop estan agafant més protagonisme dins i fora de les aules. Els infants van connectats tot el dia, fins i tot penso que quan dormen es carreguen les seves bateries com si d’un mòbil es tractés.
Defenso les TIC en les aules, ja que gràcies a elles tenim una infinitat de recursos i materials per poder ensenyar i gaudir d’una bona estona amb tecnologies creatives i atractives visualment per captar l’atenció del infant mentre aprèn. Jocs didàctics molt educatius amb un fàcil accés i el que és més important d’accés gratuït. Exercicis online adaptats per la seva edat per que pugui practicar tan cops com vulguin i el millor de tot és que ells estan motivats! El domini de les TIC pels infants és gairebé innat. I quan aquest infant vagi creixent continuarà utilitzant les TIC per parlar amb els seus amics, coneixerà a la seva parella, passarà els apunts de la universitat als seus companys, mirarà online ( i en anglès!) sèries americanes, investigarà sense límits i poden accedir a qualsevol llibre online per el seu treball, cercarà la seva primera feina, escriurà correus als seus treballadors, buscarà viatges del Inserso fins que farà sudokus online durant la seva jubilació.
Estic en contra de les TIC en les aules, des de ben petits els infants enxufats!! la televisió que faci de minyona i les “plaistations”d’educadores, comprem al infant el joc que ell vulguin ( no serem tan carques de mirar l’edat recomanada dels videojocs! Si es de guerra i sang, aprofitem per explicar història homeeee!!! )A l’escola és distreuen dibuixant formes amb el ratolí i quan creixen li interessen molt més veure els gols del Barça que l’estudi. Els infants ja estan prou connectats i a sobre a l’escola més. Es creuen tot el que veuen a la xarxa, no tenen cap criteri, si tenen qualsevol dubte es pensen que el Google és un Sant que tot ho sap! Jo penso que fins i tot li pregunten que tindran per sopar! I això de buscar en diccionaris “està desfasat”!

Després de la ironia una mica de serietat. Defenso un bon ús de les TIC, que no sigui el recurs fàcil, sinó el recurs intel•ligent!

Unknown ha dit...

Gràcies pel teu comentari ple de contingut! Ens agrada que el primer comentari sigui d'algú que es mou en el món de l'educació i que faci una mirada també irònica i divertida sobre els temes tractats. Esperem anar-nos veient per aquí i seguir defensant "el recurs intel·ligent"!

Salutacions!