dimarts, 25 de desembre del 2012

UNA DE REFRANYS!


Per Nadal cada ovella el seu corral

Per San Esteve cadascú a casa seva

Per reis burro és qui no ho coneix


 
Us deixem aquí aquesta pàgina web, perquè esbrinis quin refrany és el teu!

Quan ho sàpigues digan's quin t'ha tocat així ens ajudaràs a completar el llistat

http://elmeunadal.cat/

diumenge, 23 de desembre del 2012

CAGA TIÓ!!!


Queda molt poc per  fer cagar el tió i avui recordem aquesta figura nadalenca, pròpia i tradicional, que tants dolços ens ha regalat. Perquè cal recordar l’autèntica història del tió i la seva afable senzillesa:


Avui en dia els tions caguen de tot, i sovint  deixen d'arribar a les cases,  perquè n'agafa el relleu el Pare Noel. Però també sovint els pobres tions s’esforcen per deixar de cagar dolços i convertir aquests en consoles, bicicletes o gran objectes difícils de digerir (mai més ben dit).

Un recurs molt entretingut del nostre personatge nadalenc, és un tió de papiroflèxia que abans trobàvem fàcilment per Internet i ara sembla que costa trobar. Hem recuperat aquest recurs per tots vosaltres, perquè un senzill tió arribi a casa vostra. Quan aquest tió va aparèixer a la xarxa, es va iniciar una campanya de regalar aquests tions en secret a gent desconeguda, personalment algú de nosaltres se'n va trobar un que encara guarda amb il·lusió. Ja ho sabeu , feu un tió per vosaltres i un altre per regalar!



I per acabar, recordar una d'aquelles “altres cançons de nadal” que parla d’aquest fet màgic com és cagar el tió! 


dimecres, 19 de desembre del 2012

Una il·lusió


Ja està aquí el Nadal , és per això que no hi hauria d'haver cap nen sense joguina, de segur que el teu barri col·labora en alguna entitat que recull joguines, informa-t'en!

dilluns, 17 de desembre del 2012


Fa poc més de 10 hores que ha acabat La Marató d'enguany, la xifra, prou esperançadora: 10.113.152€ que es es destinaran a la lluita contra el càncer. 

Ahir La Marató va fer una feina esplèndida pel que fa a la comprensió d'aquesta malaltia. No obstant cal recordar que en el context actual de crisis que estem vivint no es poden obviar com afecten les retallades a aquesta lluita, ahir entrevistaven a Artur Mas i el periodista mirava a terra callat. Nosaltres no callem retallar i privatitzar la sanitat va en contra dels valors de La Marató i en contra del nostre benestar.

Us passem un recurs per explicar als nostres infants i també a nosaltres mateixos que és ben bé això del càncer.


dissabte, 15 de desembre del 2012


Queden 20 hores per La Marató de tv3 i per anar fent boca us convidem a escoltar algunes de les cançons del disc d’aquest any.

La proposta musical és la mateixa de cada edició: versionar en català cançons d’estils i gèneres diferents, com diferents són els estils dels intèrprets. Cançons que parlen i dibuixen situacions a l’entorn de la solidaritat, el dolor, el patiment, la incertesa, l’esperança, el gest de donar vida, l’altruisme, l’amistat, la generositat, el suport, el fet de compartir.

Un total de 21 artistes, tant novells com consagrats, interpreten des de la seva personalitat cançons en clau de gèneres molt diferents. Aquest any, 15 de les 18 cançons s’han adaptat al català per primera vegada. Entre aquestes podem trobar el so festiu dels Txarango, el curiós rap del Porta, i la eclèctica versió del “Solo se vive una vez” de Joan Colomo.

Versió de Txarango "Som persones" de The Killers ("Human")

El disc encara el podeu comprar a la botiga de tv3 online. Els diners d’enguany van destinats a la lluita contra el càncer, una malaltia que continua sent la principal mort de persones entre els 35 i els 70 anys. Des de La Marató es potencia la recerca científica que poc a poc va obrint portes per tractar i curar aquesta malaltia. 


Ah! No oblideu trencar la guardiola i trucar al 905 11 50 50 tots hem viscut de prop, per familiars, amics la situació de persones que viuen constantment lluitant contra el càncer.  

Com són de solidaris els nostres lectors i lectores, voteu a la nostra enquesta!

divendres, 14 de desembre del 2012

PlayTales


Aquesta setmana us presentem una aplicació on els infants poden interactuar llegint i/o sentint diversos contes de manera virtual. PlayTales està dirigida a infants entre 1 i 11 anys.


El contingut que es treballa a l’aplicació dependrà del conte escollit. Es pot escollir entre centenars d’històries en diversos idiomes, l’aplicació permet a l’infant triar si vol llegir la història o prefereix que li expliquin els narradors. Cada conte va lligat amb una sèrie d’activitats tàctils. L’activitat dura entre 15 i 30 minuts depenent del conte escollit i de l’edat.
Les competències que podem treballar amb aquesta aplicació i que desenvolupen els infants jugant de manera autònoma i interactiva son:
  • Aprendre a aprendre
  • Digital
  • Comprensió lectora 
  •   Lingüística i audiovisual
  • Artística i cultural
  • Social i ciutadana

Des de “De gran vull ser petit” us proposem una activitat per realitzar a l’aula amb aquesta aplicació:

Títol de l’activitat: Contes d’ara i sempre.

Duració: L’activitat es treballarà en diverses sessions durant un mes. 

Edat a qui va dirigida: infants de P5

Objectius:
  •   Treballar la comprensió lectora mitjançant la lectura i l’explicació del conte escollit.
  •  Desenvolupar l’expressió corporal i la comunicació verbal i escrita.
  •  Potenciar l’imaginació i la creativitat.
  • Reforçar la cohesió i el treball en equip.
  • Mantenir una escolta activa.
Materials:
  • Disfresses varies.
  • Teles de diversos colors.
  • Maquillatge.
  • Material reciclat per crear elements decoratius per l’entorn.
  • Cartolines de varis colors.
  • Pintures (tempera escolar).
  • Llapis, colors (fusta, plastidecor, retoladors...)
  • Tablets (preferiblement) o mobils amb l’aplicació.

Lloc on es desenvolupa: preferiblement a una aula polivalent, si es disposa de teatre es realitzarà en aquest.

Descripció de l’activitat:
Dividirem el grup classe en quatre o cinc grups segons els alumnes. Primerament cada grup disposarà d’una tablet per la lectura del contes que els educadors han escollit prèviament, d’aquests cada grup n’haurà d’escollir un. Un cop escollit el conte els infants podran explorar les activitats que aquest disposa. A partir d’aquest moment es dedicaran les sessions necessàries per preparar l’obra i tota l’escenificació. Finalment les obres teatrals es representaran davant les famílies i els infants del centre.

divendres, 7 de desembre del 2012

Gràcies!

Primer de tot, us volem donar la gràcies per les 686 visites que ha rebut el nostre bloc, pels comentaris, per la participació en les enquestes, etc. Moltes gràcies de veritat!

Avui us volem fer una recomanació, tant per grans com per petits. Un calendari d'advent on-line que ens proposa una activitat per cada dia fins el dia de Nadal, per a fer més curta l'espera! Podreu complir tots els reptes que us proposa?


dimarts, 4 de desembre del 2012

Des d'ahir, podem veure, llegir i escoltar als mitjans de comunicació que el Ministre d'Educació, Cultura i Esport del govern espanyol  ha redactat una nova norma que deixa el català en una QUARTA posició a les escoles, després del castellà i DUES llengües estrangeres.

Des del nostre bloc us volem proporcionar informació sobre aquesta decisió que ha pres Wert i opinions diverses que hem trobat per les xarxes socials.

En els següents links podeu trobar la norma explicada per diferents diaris: 

  • http://www.lavanguardia.com/vida/20121204/54356952996/alumnos-eso-bachillerato-examinarse-catalan.html
  • http://www.ara.cat/societat/Rigau-anuncia-deducacio-Wert-ofensiva_0_821917980.html
  • http://www.abc.es/local-cataluna/20121204/abci-partidos-ofensiva-201212041405.html
  • http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/12/03/actualidad/1354563530_084457.html
  • http://www.elmundo.es/elmundo/2012/12/04/barcelona/1354625518.html
Aquí teniu un resum de les reformes que ha dut a terme el  ministre:
  • http://www.ara.cat/societat/atacs-catala-nova-llei-educativa_0_821917990.htm
I per últim, una opinió que ens ha cridat molt l'atenció: 
  • Txell Martínez Soriano a Facebook: 

Jo només sé “x” Wert que si “vostè” el que vol és declarar la guerra, podrà trobar-me a primera línia amb una falç a la ma. Perquè com diu l’himne de a meva terra: com fem caure espigues d’or quan convé seguem cadenes. 

No obstant, he de 

donar-li la raó i concedir-li que la meva llengua té limitacions, ja que com pot veure no trobo paraules per a referir-me a “vostè”. Tot i que he de confessar-li que en la seva llengua, el castellà, tampoc en trobo (serà cosa de les meves limitacions catalanes que no hem deixen tenir un bon domini de la GRAN, ÚNICA i SUPERIOR LLENGUA).

Però no és preocupi pas, així deixem el dret d’escollir la paraula a qui ho llegeixi (Això de deixar escollir a 4 i fer perdre i pagar a la resta li agrada oi?) i també pot veure que dominen l’ensenyança didàctica i la IMAGINACIO que ara que la RELIGIÓ té tant de pes, serà molt necessària.

He de confessar-li “x” Wert que hi ha una cosa que no acabo d’entendre. Ara que tornarem a separar els nens de les nenes... No li fa por que hi hagi una epidèmia d’aquesta malaltia tant obscena que segons diuen es diu homosexualitat? Be, potser soc jo que estic antiquada i encara no conec les iniciatives del gran antecessor Francisco Franco, segurament a tot aquell que presenti símptomes de la patologia serà afusellat no?

Ai “x” Wert, “x” Wert mira que n’arriba a ser de dolentot i trapella, en els temps del Generalisimo no deixaven opcions i “vostè” ens deixa 3 amb les seves actuacions...
1- Sortir al carrer i defensar la nostra identitat, cultura, llengua, terra...
2- Sortir al carrer a matar-nos entre nosaltres.
3- Començar a recollir pedres per viure el nou neolític.

...

MARE DE DEU! QUINA EDUCACIÓ LA MEVA!!!

Ja no me’n recordava d’agrair-li tot el que està fent per destruir el meu país i augmentar l’odi entre tots nosaltres. Només espero que el seu nom es pugui trobar en tots els llibres d’història, on els meus fills puguin veure com “vostè” va ésser el detonant de la Independència de Catalunya i una persona amb una perllongada vida de patiments. Perquè sap una cosa “x” Wert? La gent com “vostè” no es mereix ni la mort.



QUÈ EN PENSEU VOSALTRES? DONEU-NOS LA VOSTRA OPINIÓ!

http://diarimaresme.com/2010/lescola-en-catala/

diumenge, 2 de desembre del 2012

Com ens poden afectar les noves tecnologies?

Les "noves tecnologies" formen part de la nostra vida quotidiana, per aquest motiu ens hauríem de preguntar si realment n'estem fent un bon ús.



Els adults som més conscients de l'ús que hem de donar a les tecnologies per aquest motiu, en la mesura del possible, hem ensenyar als infants a fer-ne un bon ús.
També es pot donar el cas, que siguin els nens i nenes el que tenen més control que nosaltres sobre les "noves tecnologies" aleshores, ens hem de deixar ajudar i informar sobre aquestes.

Una de les "noves tecnologies" que tenim més a mà  i que més utilitzem és Internet. Per aquest motiu n'hem de saber els inconvenients i les avantatges que té pels infants.

Un dels inconvenients que pot afectar a nens i nenes de diferents edat quan comencen a explorar per Internet és el cyberbullying que és produeix quan una persona o un grup de persones ataquen els sentiments, critiquen la manera de ser o el físic, etc. d'un infant o jove que té accés a Internet, sobre tot a les xarxes socials.

Aquí teniu webs que us poden ser útils:
  • http://www.internetsinacoso.com 
  • http://www.protegeles.com/es_que_hacemos.asp
  • Gencat, apartat de la web on parla del ciber-assetjament

Un les avantatges del qual els nens i nenes poden gaudir gràcies a internet, és de la multitud de de portals educatius als quals poden accedir i que els ajudaran a aprendre mentre jugen, miren videos... 

Seguidament us en deixem un recull:
  • http://www.edu365.cat
  • http://www.super3.cat/infok
  • http://www.lestresbessones.com


Com a futurs educadors hem de tenir en compte tots aquests aspectes ja que actualment, i en un futur no molt llunyà, formaran part del nostre entorn de treball.

Per finalitzar us deixem una vinyeta de còmic que tracta una historia dirigida a nens i nenes entre 8 i 10 anys explicant què han de fer en el cas de que pateixin ciberassetjament.



http://Pixton.com/es/:3jzlyw3t

dimecres, 28 de novembre del 2012

Segons el Gran Diccionari de la llengua catalana:


  • EleccióDesignació d'una persona per a un càrrec o comissió mitjançant votació.
  • DemocràciaDoctrina política que defensa la intervenció del poble en el govern i en l'elecció dels governants. 
Aquest dues paraules són molt importants quan s'apropen eleccions a qualsevol territori democràtic.

El passat 25 de novembre a Catalunya es va dur a terme "la festa de la democràcia" on una altra paraula, juntament amb crisi, retallades,atur..., hi va tenir molta importància: INDEPENDÈNCIA  
Durant aquest període electoral s'ha parlat molt sobre la independència de Catalunya, és a dir que Catalunya esdevingui un nou país separat d'Espanya.

El resultat  de les eleccions va ser el següent:
Gràfic del diari ARA

Aquest gràfic i molta més informació el podreu trobar al diari ARA

Les eleccions al parlament a Catalunya les va guanyar CiU, partit presidit per Artur Mas. Però tot i haver guanyat per a poder governar haurà de pactar amb algun dels partits que han quedat per darrere seu. 

Què decidiran? Què us agradarien que decidissin? Què en penseu dels resultats de les eleccions? Com creieu que poden afectar els resultats al sistema educatiu? Què en penseu de la independència de Catalunya, creieu que serà un pas endavant o en darrere? I el més important...Com expliquem als més menuts i menudes què suposen tots aquests canvis?

Per últim, ens agradaria ensenyar-vos aquest videoclip que han realitzat els nens i nenes de la planta d'oncologia de l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona juntament amb el cantant Macaco, els professionals i voluntaris de la planta. Han realitzat aquest vídeo per a conscienciar sobre la importància de la recerca en la lluita del càncer infantil.  
més a més,  han gaudit moltíssim realitzant el vídeo i el somriure d'un infant, no té preu!
Si vols contribuir a finançar aquesta lluita contra el càncer infantil pots fer el teu donatiu a http://www.obrasocialsantjoandedeu.org



dissabte, 24 de novembre del 2012


Que prometen els polítics a la infància i l’adolescència?

En ple dia de reflexió ens preguntem si els adults expliquem prou als infants i adolescents el moment polític, històric i actual que vivim a Catalunya. Quan els infants i adolescents senten a parlar de política sovint no es tenen els recursos suficients per explicar amb claredat com els repercuteix amb ells, ni tota una sèrie de preguntes infinites que ens poden fer al respecte.

“Què són les eleccions? Quin partits polítics hi ha? Quines diferències hi ha entre els uns i els altres? Que significa que Espanya ens roba? Què és el dèficit i que és el deute? Quan acabarà la crisis? Jo sóc d’esquerres o de dretes? Què és la democràcia?”

Per sort hem trobat ajuda a través del portal web de l’info K (l’informatiu infantil de tv3), un vídeo on podem veure els candidats  dels principals partits que es presenten a les eleccions al Parlament, aquest diumenge 25 de novembre.  Els candidats entrevistats responen més preguntes personals que no pas relacionades amb l’economia o el model de país, però si més no aquí tenim un recurs interessant per reflexionar i conèixer més els nostres candidats.

Tenen mascota els nostres polítics?Quines aficions a part de la política?

De petit que vols ser? (i de gran?) Quan parleu en públic teniu vergonya?

Quin grup de música és el preferit dels candidats catalans? Què fareu pels infants si guanyeu?

Quins esports us agraden? De petit, quin era el teu llibre preferit?

Finalment us deixem un vídeo de caire humorístic sobre el debat de les eleccions, el vídeo és un muntatge del  programa APM?(Alguna pregunta més? TV3) amb una fusió dels moments més tensos del debat electoral. Que faria un mestre amb un ambient semblant a  classe?



divendres, 23 de novembre del 2012

La màquina és un reflex de nosaltres!

L'entrada d'avui està basada en el següent vídeo.

De la mateixa manera que la cal·ligrafia ens pot donar idees sobre l'estat d'ànim i la manera de ser de les persones, el llenguatge 2.0 que utilitzem no deixa de ser un reflexe de nosaltres mateixos. La diferència és que aquelles línies que queden escrites en un paper i potser no arriben mai a veure la llum, en l'àmbit digital en qüestió de segons poden donar la volta al món. Som realment conscients de la universalitat d'aquest llenguatge? Quines conseqüències pot tenir...?
Recentment al cinema s'ha estrenat la pel·lícula "Fènix11-23" un exemple clar i real de l'abast d'aquest llenguatge 2.0, en la qual una família veu amenaçada la seva vida quotidiana per la repercussió que l'ús d'aquest llenguatge pot tenir.
Aquesta pel·lícula ens pot servir per a consenciar als més petits quin és el poder i l'abast que té el llenguatge 2.0

divendres, 16 de novembre del 2012

Les TIC

Les "noves tecnologies" sempre han format part del nostre entorn. Moltes vegades quan anomenem tecnologia ens estem referint a una cosa propera al nostre espai temporal. Per exemple en el seu moment, una "nova tecnologia" va ser la pedra pels neandertals o el vaixell de vapor per a la producció industrial. Aquest desenvolupament tecnològic forma part del progrés social, però en el últims anys, aquest desenvolupament tecnològic s'ha vist molt accelerat respecte els anys anteriors.
Avui en dia, la recerca o obtenció d'informació s'adquireix en gran part a partir de "les noves tecnologies" (l'ordinador, telefon mòbil, xarxes socials...) i sense cap mena de prohibició decidim quina informació formarà part del nostre coneixement i quina no.
L'educació ha de tenir en compte les "noves tecnologies" de cada moment, ja que la tasca dels mestres és renovar-se per poder-se apropar als seus alumnes i així establir un feedback entre els alumnes i els mestres, educadors/es i/o professors/es.
I COM EXPLIQUEM AIXÒ A UN INFANT?
Els vostres avis i àvies, els mestres, els pares i mares... quan tenien la vostra edat no vivien envoltats de les mateixes tecnologies que nosaltres. Nosaltres hem vist com entraven els primers ordinadors a casa i poc ens pensàvem que avui tindríem petits aparells a la butxaca on accedir a Internet. Tot ha canviat tant ràpidament que a vegades costa que els adults s’adaptin als infants. Vosaltres els nens i nenes sou petits mestres i difusors de les tecnologies, molts avis i àvies s’atreveixen a engegar un ordinador gràcies als seus néts. Per això és tant important que els mestres aprenguin de vosaltres totes les novetats tecnològiques que apareixen dia rere dia i ho aprofitin per ensenyar d’una manera diferent!

divendres, 9 de novembre del 2012

Ja som aquí!

Us donem la benvinguda en aquest petit projecte, un espai per retornar a la nostra infància i aprendre a veure el món des dels ulls d'un infant.

Benvinguts i benvingudes!